printelt ruha

Lean startup ruhamárka

Miért kell  egy digitális nyomdának

lean startup ruhamárka

és hogyan lett ebből CSR megjelenés?


A Mekkora Print (jogelődje) első számláját 1996 végén adta ki, azóta sok minden megváltozott a frissen kialakult iparágban. A szaktudás szerepe a konzerv ICC profilok hozzáférhetőségével leértékelődött, az anyagi belépési korlát pedig annyira alacsonnnyá vált, hogy ma gyakorlatilag “bárkiből lehet” digitális nyomdász – vagy legalábbis sokakban él ez az elképzelés, viszont az árképzésre ez a folyamat mindenképp hatással van.

A válság hozta erkölcsi és anyagi leértékelődésben új útként a digitális textilnyomást tűztük ki magunk elé. A passzív szerep feladása, azaz a mások ötleteinek kivitelezése alóli kilépés a technológiainál nagyobb szellemi kihivás, ezért nagy lelkesedéssel kezdtünk el start up logikával és módszertannal egy textil nyomtatási ötletek kivitelezésével foglalkozó, nemzetközinek célzott piactér kialakításával foglalkozni.

A piactéren tesztelési jelleggel egyedileg nyomtatott bútorhuzattal kárpitozott kisbútorokat, párnákat, kendőket, organza lakástextileket, és kisebb energiával ruhákat mutattunk be, első sorban Somogyi Réka selyemfestő festményeinek felhasználásával. Csináld magad projektként a festmények színhelyes reprófotózása, és a tárgyak előállítása is házon belül folyt, természetesen alkalmanként varroda és kárpitos segítségül hívásával.

Nem véletlenül említettük a start up szót, ez a célok meghatározásán kívül egy határozott módszertant is jelent – a lean start up logika értelmében az ötleteket folyamatosan tesztelni kell az piac (vásárlók) véleményének megszérzésével, és adott esetben a vélemények értékelése alapján tervezni a továbblépést. Ennek szellemében a Paloma designer házban egy boltocskát üzemeltettünk néhány hónapon keresztül. A boltban a falon voltak Réka festményei, a festmények alatt három festménymintás minifotel, nyomtatott díszpárnák, muszlin kendők, és Réka pilot projektjéből származó néhány egyszerű ruhadarab. A festményeket a nagyérdemű megcsodálta, a bútorra ráült, a párnával kitámasztotta a derekát, de igazi visszhangot a ruhák keltettek. Így 2014 őszén körvonalozódott bennünk, hogy a szélesebb piacteret egy termékkörre, ruhákra kell első fázisban redukálni.

Ruhák bemutatása nem képzelhető el bemutatók, show-k nélkül, a B2B módszertant B2C-re kell változtatni. Első bemutatónk a Palomában volt, ennek eredményeként figyelt fel ránk a budai Várban található Fian Koncept designer shop és galéria. Már közösen szerveztünk egy összművészeti bemutatót 2014 őszén, ahol Réka festményei a térbe kvázi kilépve, modelleken elevenedtek meg, miközben a művésznő a képek jelképeiről, és az életében betöltött szerepéről mesélt.

Közben a technológia próbák is tovább folytak, és egy eredetileg nem tervezett irányban hoztak sikert: télikabát alapanyagra is sikeresen nyomtattunk, így nagyhirtelen ebből is terméket kellett létre hozni. (Feladat: az olvasó keressen a googleban nyomtatott, egyedi télikabátot).

Kialakult tehát egy olyan termékkörünk, az egyedi, művészeti motívummal nyomtatott kabát, ami egyedülállónak tekinthető – innen már „csak” a piaci bevezetés van hátra.

printelt ruha

Mit csinál egy startup, ha kevés pénzből szeretne láthatósághoz jutni? Semmire nem mond nemet.


Amikor a Mozdulj Közhasznú alapítvány először megkeresett minket, hogy tudjuk -e támogatni az aktuális éves rendezvényét, az első gondolat szigorúan üzleti volt: what’s in it for me, milyen hasznom származik ebből?

Az évek folyamán több inkubátor vásárlását támogattuk különböző alapítványokon keresztül, de számomra új volt, hogy egy szál kedvezményezettje legyen egy akciónak. Amikor megtudtam, hogy az est bevétele egy gyengén látó kisfiú, Gebri Horváth Bence megsegítéséről szól, az üzleti szempont mellé elkezdtem magamban a személyes találkozási pontokat is megvizsgálni.

Hobbim a fotózás, tehát a látás nagyon fontos számomra. A napi munkám rendszeres része a színkalibráció, nyomatok ellenőrzése és minőségbiztosítása – látás, látás. Végig gondoltam, mi lenne velem nyomdamérnökkel a látásom nélkül, így azonnal átéreztem Bence nehézségeit, és rögtön igent mondtunk a felkérésre.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a 10 éves Bence paralimpikon úszó, verseket és meséket is ír, így teljesen megváltoztatta az eseményről addig bennen élő („végig kell csinálni”) képet.

A szervezéssel szerencsére nekünk kiemelten nem kellett foglalkozni, a Mozdulj Közhasznú egyesület gyakorlatilag VIP bánásmódban részesített minek, és csak a bemutatóra szánt kabátokat kellett leszállítsuk.


Maga az esemény nagyon nagy hatással volt rám, a jótékonysági bál fantasztikus és sikeres este volt. Átlagemberként ritkán töltünk időt “sérült”, “fogyatékos”, “hátrányos helyzetű” emberek közt. Ahogy teljes életet élő meseírók és mesemondók, jeltolmácsok, paralimpikonok, és kerekesszékes táncosok társaságát sem élvezhetjük minden nap.

Ahogy a zöldmarketingnek, a CSR vállalásoknak is lehet egy manipulatív olvasata, amikor egy cég kizárólag a PR értékért száll be egy ügybe. Az én gondolkodásomat ez a projekt átalakította a „hátrányos helyzetű” kifejezés értelmezését tekintve. A céges blog oldalunkon sok kép szerepel, ahol nincs is fent a saját termék, csak a kerekes székes tánccsoport tagjainak átszellemült arckifejezése.

Köszönjük a szervezőknek, és a sok „híres embernek” az őszinte részvételt!

Gyulai Zoltán