Dye Szublimációs Transzfernyomtatás, transzfernyomtatás – 100% poliészterre

Dye Szublimációs Transzfernyomtatás

transzfernyomtatás, “anyag” nyomtatás, textilnyomtatás

Sok telefont kapunk, tudunk -e “anyagra” nyomtatni. Ügyfeleink nyilván “textilre” gondolnak, így összeszedtük, mit tudunk, és mit nem tudunk vállalni a textilnyomtatási ágazatok közt.


Amivel mi 2009 óta foglalkozunk:

Dye Szublimációs Transzfernyomtatás

Alapanyag: 100% poliészter textília.

Sajnos nincs kivétel, kár tesztetlni más anyagokat, ennek oka a festék működésében rejlik.

Szerencsére néhány % lycra szál tartalmú anyagok még nyomtathatóak.

A “textilnyomtatás” valójában a következő lépésekből áll:

 • Nyomtatás speciális, a festéken csak kevéssé megkötő papírra digitális nyomtatóval
 • A festék hőkezelése, átvasalása, transzferálása egy hőprés segítségével. 180 fok üzemi hőmérsékleten a festék gőzzé alakul, és ez a festékgőz “épül be” a textília poliészter elemi szálai közé. A kész textil mosható átlagos körülmények közt, javasoljuk a 40 fokos mosást kifordítva.
 • Az előbbi lépés nem működik a természetes alapú textilekkel, és a hőmérséklet hatására azok akár károsodhatnak is. Kevert anyagokon a poliészter tartalomnak megfelelően tompább színek érhetőek el. általánosságnam az mondjuk, hogy nem tudunk kevert anyagra sem nyomtatni.

Kétféle hőkezelési módszer terjedt el, a kalanderes és a hőpréses. Kalanderen nagyobb mennyiséget lehet gyorsabban gyártani, de a befűzési anyagveszteség 2-5 méter is lehet.

Mi ezért hőprést alkalmazunk, ennek számunkra a következő előnyök származnak:

 • nincs befűzési veszteség, tehát egy db print is gazdaságosan gyártható
 • azonnal át lehet állni pl. fürdőruhaanyagról pl. télikabát-szövetre
 • egy anyag kipróbólásához elegendő egy kb A4 darabka is

Technikai paraméterek:

 • Ez a gépünk sajnos továbbra sem üzemel, alkalmilag összegyűjtjük a munkákat, és kölcsöngépen vasalunk:  egy darabban nyomható maximális felület 148×98 cm, célszerű ezt megjegyezni, hogy majdnem egy folyóméter
  • a 148 cm anyagfüggő, van olyan anyag, amelyiknek a maximálisan kihasználható mérete 140cm, ezt kérlek ellenőrizd. A méret lehet keresztben, illetve párhuzamosan a száliránnyal, az esetlegesen leeső anyag ismét felhasználható kisebb munkánál.
  • Ami gép ma azonnalra,  házon belül elérhető: 78×98 cm! És továbbra is üzemel a “kis” gép, ami 48×78 cm, valamint a 2 pólóprés.
  • a textíliák zsugorodnak a hő hatására, ezért kb 105 cm fogyást kell kalkulálni a 98cm nyomott felülethez
 • sajnos nem lehet illeszteni a következő rapportot, mint pl. egy szitanyomás esetében
 • előkészítés: átlagos DTP formátumok, a fotók 100-150dpi, amit lehet, célszerű vektorosan tartani. A cmyk anyagoknál nagyobb színterjedelem érhető el adobeRGB (esetleg sRGB) használatával. Tiff, pdf.
 • nem tudunk véget gyártani, de szabványt igen – ez takarékosabb megoldás

Mire jó?Jelenleg NEM tudunk munkát vállalni a következő alapanyagokon:

 

pamut

NEM

selyem

NEM

gyapjú

NEM

viszkóz

NEM

 


VÉG

Véget a hőpréses technológia miatt nem gyártunk


Miért?

Természetes anyagú texilek nyomtatása relatíve összetett folyamat, a textiliát elő kell mosni, előkezelni, száritani, nyomtatás után fixálni, kémiai mosni, (nem feltétlen ebben a sorrendben és összetételben). Ez egy soktényezős, összetett folyamat, ezt leginkább olyan régi textilgyártók képesek elvégezni, ahol az elő- és utókezelő gépsorok eleve megvannak, és csak a digitális nyomtató kapacitást kell mellé építeni. Ismereteink szerint az országban senki nem gyárt ezért természetes textiliákon digitális nyomatokat.


 

 

A hőprés méretét feljebb említettük, végben való gyártásra nem alkalmas jelenleg.